Informatie

Case: risicoanalyse residu op druiven

Groente en fruit zijn gezond. Het eten van twee ons groente en twee stuks fruit per dag beperkt het risico op kanker en hart- en vaatziekten. Maar kan gezonde voeding ook ongezond zijn?
afbeelding
Kan gezonde voeding ook ongezond zijn?

Mogelijke gezondheidsrisico's

Stichting Natuur en Milieu, Goede Waar & Co en Milieudefensie stuitten in 2001 op metingen van de Keuringsdienst van Waren dat er diverse, soms verboden bestrijdingsmiddelen op druiven werden aangetroffen. Het aantal overtredingen werd ieder jaar hoger. Elke Nederlander krijgt zo dagelijks resten van bestrijdingsmiddelen binnen, regelmatig in hoeveelheden die de wettelijke grenzen te boven gaan. Daarnaast zijn er nog andere gezondheidsrisico's:
bacteriële verontreiniging;
zware metalen;
micotoxinen;
acrylamide;
schimmel.
afbeelding
Er zijn verschillende gezondheidsrisico’s op groenten en fruit

Hoe kun je nagaan of de gevonden
concentratie pesticiden schadelijk is?

In de Warenwet en Bestrijdingsmiddelenwet staan normen voor maximale gehaltes van schadelijke stoffen die aangetroffen mogen worden in voedingsmiddelen. Dit heet de Maximum Residu Limit (MRL) als het om bestrijdingsmiddelen gaat.
Hoe weet je nu of de concentratie pesticiden schadelijk is?
Ga na wat de maximale hoeveelheid residu is die op voedingsgewassen mag voorkomen.
Een importtolerantie stelt een limiet aan het residu dat in/op geïmporteerde groente of fruit mag worden aangetroffen.
Vergelijk de gevonden waarden met de MRL.
Interpreteer het risico door na te gaan hoeveel ervan gegeten wordt.
afbeelding
Sommige bedrijven gaan over op biologische bestrijding van ongedierte in plaats van gebruik van pesticiden

KAP-databank

Voor een aantal specifieke groepen van bestrijdingsmiddelen, geldt dat ze een specifieke toxiciteit kunnen veroorzaken die (ook) bij kortdurende blootstelling al optreedt. Voor deze stoffen bestaat een Acute Reference Dose (ARfD). Dit is de maximale hoeveelheid die iemand per dag mag innemen. Om na te gaan wat de gemeten waarde van het residu op een bepaald product is in bepaalde jaren, kun je de KAP-databank op internet raadplegen.
afbeelding
Je kunt in de KAP-databank vinden wat de waarden van het residu op een bepaald product zijn